Thema's
Nieuwsgierig naar de diverse dimensies van begaafdheid? Nuancering gewenst!
Hoewel het woord 'hoogbegaafd' vaak gebruikt wordt door leken, is het begrip complex en vereist het een genuanceerde aanpak. Begaafdheid, hoogbegaafdheid, cognitieve begaafdheid en cognitief sterk functioneren zijn termen die de diversiteit en ontwikkeling van talenten benadrukken.
Heeft het zin je kind te laten testen op hoogbegaafdheid?
Sommige ouders van begaafde kinderen vragen zich af of het wel zinvol is om hun kind te testen. Ze herkennen hun kind in allerlei lijstjes van begaafde kenmerken die circuleren op het internet. Toch durven zij ‘het woord’ nog niet uit te spreken uit schrik voor negatieve reacties van hun omgeving.
Hoe kan je onderpresteren bij je hoogbegaafde kind herkennen en omkeren?
Als je hoogbegaafde kind een paar keer een slechter cijfer haalt op één of meerdere vakken, hoef je niet meteen in paniek te schieten. Onderpresteren omvat meer dan enkele onvoldoendes halen. Wat is nu juist onderpresteren en wat is het niet? En, hoe kun je het voorkomen en/of het proces omkeren?
Versnellen - of ook wel een jaar overslaan - doe je er goed aan of niet?
Sommige leerkrachten, maar ook ouders, voelen een weerstand wanneer hoogbegaafde kinderen een jaar overslaan. Zij vrezen dat er later, bij de overgang naar het secundair onderwijs, problemen zullen optreden. Uit onderzoek blijkt dat deze vrees onterecht is, maar hoe neem je een gefundeerde beslissing?
Levenslang begaafd. Het stopt toch niet na de kindertijd?!
Hoogbegaafde kinderen worden hoogbegaafde volwassenen die ook dán nog regelmatig geconfronteerd worden met het gevoel anders te zijn. Veel volwassenen houden zich in omdat ze als ‘nerd’ bekeken worden of anders uit de groep vallen. Toch is er voor deze doelgroep nog weinig informatie te vinden.
Nuttige tips om te beslissen of je je kind vertelt over hoogbegaafdheid
Veel mensen die te horen kregen dat hun kind hoogbegaafd is, weten niet of en hoe ze dit dan moeten vertellen aan het kind zelf. Op één of andere manier zal je je zoon of dochter toch moeten gaan uitleggen dat hij of zij hoogbegaafd is, voor ze zelf een verklaring zoeken voor hun problemen.
Hoe kan je effectief communiceren met de school van je hoogbegaafde kind?
Veel ouders, maar vaak ook de leerkrachten, klagen over een gebrekkige communicatie met school. Daardoor ontstaan frustraties, wrijvingen en dikwijls ook misverstanden. Een goeie communicatie voorkomt problemen of zorgt ervoor dat ze sneller worden aangepakt.
Heeft jouw hoogbegaafde kind slaapproblemen? Ontdek handige tips hier!
Kan je je dit voorstellen? Je hoogbegaafde kind is al om acht uur gaan slapen. Het is nu elf uur ’s avonds, je wou net zelf onder de lakens kruipen, als je kind op zijn kousenvoeten naar beneden komt met de tranen in zijn ogen omdat het niet in slaap raakt. Al drie uur lang ligt het te wriemelen.
Heeft jouw hoogbegaafde kind mogelijk een verkeerde diagnose?
Je herkent het misschien wel: je komt bij het oudercontact en de leerkracht vertelt dat je kind wel héél energiek is, dat het helemaal niet kan stilzitten: ‘Het lijkt me toch wel wat ADHD-gedrag!’ Of de juf vertelt ‘dat ze het toch jammer vindt dat je dochtertje zich zoveel terugtrekt in de klas’.
Hoe komt het dat hoogbegaafdheid zo vaak verward wordt met autisme?
Door niet-erkenning van hun begaafdheid en/of door een inadequate begeleiding vertonen hoogbegaafde kinderen regelmatig gedrag dat sterk gelijkend is op de symptomen van autisme. Sommige hoogbegaafde kinderen worden dan ook verkeerd gediagnosticeerd met alle gevolgen vandien.
Wordt hoogbegaafdheid vaak verkeerd gediagnosticeerd als ADHD?
Door niet-erkenning van hun hoogbegaafdheid en/of door een inadequate begeleiding kunnen hoogbegaafde kinderen gedrag vertonen dat sterk gelijkend is op de symptomen aandachtsstoornissen met of zonder hyperactiviteit. Sommige hoogbegaafde kinderen worden dan ook verkeerd gediagnosticeerd.
Vragen hoogbegaafde kinderen om een andere vorm van opvoeden?
Positive Discipline gaat om een manier van omgaan met kinderen (en mensen in het algemeen) die hen helpt om zich te ontwikkelen tot een verantwoordelijk individu dat fouten kan en mag maken en hieruit kan leren. Deze manier van opvoeden sluit goed aan bij waar hoogbegaafde kinderen nood aan hebben.
Hoe kun je hoogbegaafde baby's, peuters en kleuters herkennen en begeleiden?
Vaak worden ouders de mond gesnoerd, wanneer ze schoorvoetend het woord ‘hoogbegaafd’ durven in de mond te nemen tegen de leerkracht van hun peuter of kleuter: ‘Hoogbegaafdheid bij kleuters bestaat niet, er is alleen een ontwikkelingsvoorsprong die tijdelijk is!’.
Ben jij een hoogbegaafde student op zoek naar de perfecte studiekeuze?
Sommige hoogbegaafde jongvolwassenen ervaren problemen in het nemen van beslissingen omtrent studie- en jobkeuze. Multipotentialiteit blijkt hierbij de meest voorkomende oorzaak te zijn. Maar ook bij de zogenaamde ‘early emergers’, de vroegbloeiers zo je wil, gaat het niet altijd van een leien dakje.