Levenslang begaafd. Het stopt toch niet na de kindertijd?!

Levenslang begaafd. Het stopt toch niet na de kindertijd?!

Levenslang begaafd. Het stopt toch niet na de kindertijd?!

Begaafdheid stopt toch niet na de kindertijd?!

(Hoog)begaafde kinderen worden (hoog)begaafde volwassenen die ook dán nog regelmatig geconfronteerd worden met het gevoel anders te zijn. Veel volwassenen houden zich in omdat ze als ‘nerd’ bekeken worden of anders uit de groep vallen.Toch is er voor deze doelgroep nog weinig informatie te vinden.

“Sedert de vermoedens van hoogbegaafdheid bij mijn kind bevestigd zijn, herken ik me helemaal in mijn kind. Zou ik nu ook hoogbegaafd zijn?

Waarom kan niet alles ‘normaal’ verlopen bij mij? Iedereen klaagt dat ik altijd zo serieus ben en niet gewoon eens ‘gewoon’ kan doen.

Ik kan toch niet hoogbegaafd zijn? Ik deed tso en haalde mijn diploma aan de hogeschool slechts met de hakken over de sloot. Dan kan ik toch niet hoogbegaafd zijn? Maar ik voel me zo anders…”

Dit zijn stellingen die we regelmatig horen tijdens coachingssessies bij volwassenen of bij intakegesprekken met ouders van hoogbegaafde kinderen. Het ontdekken van je eigen begaafdheid op latere leeftijd maakt dat je vaak met heel wat vragen zit over jezelf. Het geeft een heel andere kijk op je verleden, op wie je nu bent en hoe je zou of had kunnen zijn. Dit kan nogal confronterend zijn voor jezelf. In onze coachingsessies gaan we met jou op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Veel volwassenen vinden deze confrontatie met zichzelf erg moeilijk en gaan de uitdaging meestal eerst uit de weg. Maar op een bepaald ogenblik blijkt dat het niet meer gaat en is de behoefte aan erkenning en bevestiging heel groot geworden. Vaak gaan volwassenen die pas hun begaafdheid ontdekken door een soort van rouwproces: van herkenning dat gepaard gaat met veel twijfel en aanvankelijke ontkenning, naar verwondering en erkenning, naar waardering en je volledig één voelen met je begaafdheid en tenslotte naar acceptatie van de begaafdheid die vanaf dan gewoon deel uitmaakt van jezelf, van je identiteit.

Zelf hoogbegaafd? Onze coaches kunnen je helpen!

Steven je door je intense gedrevenheid af op een burn-out? Loop je vast in je job omdat je steeds twee stappen verder denkt dan je – in jouw ogen trage – collega’s en heb je nood aan loopbaanbegeleiding? Ben je student en haal je steeds onvoldoendes terwijl je het middelbaar doorgewalst bent? Of gaat het echt over de hoogbegaafdheid en wil je ‘gewoon weten’ wat er aan de hand is?

Individueel coachingstraject

Een traject start steeds met een intakegesprek waarin we op zoek gaan naar wat je nodig hebt. De coach bepaalt dan samen met jou hoe een traject zou kunnen vormgegeven worden.

Groepstraject

Onze coaches organiseren ook groepstrajecten voor begaafde volwassenen. Elk met hun eigen stijl, hun eigen specifieke doelgroep, elk met het oog op het oplossen van specifieke noden. Kijk regelmatig onze agenda na op events voor begaafde volwassenen.

Loopbaancoaching

Iedereen stelt zich wel eens de vraag ‘Is de job die ik nu uitoefen wel iets voor mij? Is dit nu wat ik voor de rest van mijn loopbaan wil doen?’ Misschien weet je wel wat je niet (meer) wilt, maar weet je nog niet goed wat je dan wél wilt en of het wel past bij wat je kan en wie je bent?

Hoogbloeier® biedt i.s.m. Talentenbox loopbaanbegeleiding aan die verder gaat dan alleen rekening houden met het opstellen van een goed cv en motivatiebrief. We gaan in een gesprek op zoek naar jouw verhaal en zoeken samen uit welke job bij jou past. Het is een zoektocht naar je persoonlijke waarden, attitude, competenties en wensen, naar je sterke kanten en je valkuilen en naar mogelijkheden.

Deze loopbaanbegeleiding is erkend door de VDAB en kan betaald worden met loopbaancheques.

In de lijst van partners vind je de coaches die als doelgroep volwassenen hebben. Zoek naar een coach dicht bij je in de buurt contacteer hem of haar gerust voor een intakegesprek. Voor een informatiesessie rond levenslang begaafd kan je best op onze agenda kijken naar een thema-avond over volwassenen.

We hanteren vaak de term "hoogbegaafd" op onze website vanwege de frequente zoekopdrachten van ouders van cognitief begaafde kinderen, leerkrachten en volwassenen met begaafdheid. Desalniettemin streven we naar een nuancering over de verschillen tussen de begrippen begaafdheid, hoogbegaafdheid, cognitieve begaafdheid en cognitief sterk functioneren. Lees er meer over hier!


Copyright © 2023 dr. Sabine Sypré, Hoogbloeier® cvba – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x