De Hoogbegaafdheid Survivalgids
Ben je meestal als eerste klaar in de klas? Vind je de huistaken die je krijgt te gemakkelijk? Maak je je vaak zorgen? Voel je je vaak alleen en onbegrepen? Verwacht iedereen dat je schitterende cijfers haalt op school? Misschien werd bij jou wel vastgesteld dat je hoogbegaafd bent, maar… wat betekent het eigenlijk om hoogbegaafd te zijn? Zijn er anderen of ben je de enige? Ben je een zonderling, of zelfs een alien, of ben je eigenlijk normaal? Als al deze vragen je bezighouden, is dit boekje zeker iets voor jou.
Kijk binnenin en ontdek:
- wat hoogbegaafdheid betekent;
- welke gevoelens het bij je oproept;
- wat een IQ-test is;
- waarom hoogbegaafd zijn niet altijd even leuk is;
- welke problemen het veroorzaakt;
- hoe je ermee omgaat op school;
- welke hulpprogramma’s er bestaan op school;
- wat een kangoeroeklas is;
- welke valkuilen er zijn;
- hoe je met vrienden omgaat;
- verhaaltjes over lotgenoten;
- … en nog veel meer.
Dit boek werd speciaal voor jou geschreven. Deel het zeker met je ouders of met andere volwassenen. Jij zult jezelf beter begrijpen en zij zullen jou beter begrijpen. Weet vooral dat je niet alleen bent: ten eerste zijn er heel wat kinderen die hoogbegaafd zijn en ten tweede staan er heel wat mensen klaar om jou te helpen.
De auteur
Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met het CBO (Centrum voor Begaafdheidsonderzoek) in Antwerpen, waarvan Tessa Kieboom directeur is en Danielle Verheye onderwijsexperte.
Luc Descamps is auteur bij Abimo.
Recensie
Toen ik dit boekje las, zat ik constant met een glimlach op mijn gezicht. Het is geschreven voor de hoogbegaafde kinderen zélf van 8 tot 12 jaar en bezit een stevige dosis humor die erg te smaken valt. Het is een van de weinige boeken over hoogbegaafdheid die niet óver de kinderen gaan, maar echt vóór deze kinderen geschreven zijn om zelf te lezen. Het is voor mij een aanvulling op het boek Hoogbegaafd, nou èn? van Wendy Lammers van Toorenburg dat ook door de kinderen zelf kan gelezen worden (en door kleuters bekeken) en op het boek Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is van Tessa Kieboom voor ouders van hoogbegaafde kinderen.
In de gids staan vele cases die het voor de lezer herkenbaar maken, ook voor de lezer die nog niet vertrouwd is met hoogbegaafden en hun denken.
Zelf vind ik het trouwens ook interessant voor ouders en leerkrachten om het eens te lezen, want het anders-zijn door je hoogbegaafdheid wordt er op een zeer heldere manier uitgelegd.
Het eerste hoofdstuk handelt over de hoogbegaafdheid zelf, wat het inhoudt en hoe de kinderen denken, voelen en zijn. In een tweede hoofdstuk worden de mogelijkheden voor de klas belicht, zowel verrijken, versnellen als kangoeroeklas komen aan bod. Vervolgens gaat er een hoofdstuk over hoe deze hersenen werken en wordt de theorie van Carol Dweck omtrent ‘fixed and growth mindset’ uitgelegd. Het vierde hoofdstuk gaat over de sociale problemen die hoogbegaafde kinderen kunnen tegenkomen zoals het moeilijk vinden van vrienden, gepest worden of de clown uithangen. En de laatste twee hoofdstukken geven een lijst van leuke verhalende boeken over hoogbegaafdheid en een aantal leuke websites voor wiskundige fanaten. Als slot is nog een annex toegevoegd voor de ouders, leerkrachten en zorgverleners met uitleg over de verschillende hoofdstukken.
Het boek maakt deel uit van een reeks survivalgidsen die gericht is naar de kinderen zelf. De boeken proberen de problemen waarmee de kinderen worden geconfronteerd op een bevattelijke manier te schetsen en er eenvoudige oplossingen en tips voor aan te bieden. Het is een must om deze reeks in de schoolbibliotheek te hebben!
Bestaan ook nog:
- De hoogsensitiviteit survivalgids
- De AD(H)D survivalgids
- De dyslexie survivalgids
- De DCD survivalgids
- De overgewicht survivalgids
- De gehoorstoornis survivalgids
Titel
De Hoogbegaafdheid Survivalgids
Auteur(s)
Tessa Kieboom, Danielle Verheye
i.s.m. Luc Descamps
Uitgeverij
Abimo Uitgeverij | ©2010
ISBN
9789059326118