31 mei 2024

De magie van spelletjes

De magie van spelletjes

De magie van spelletjes

Bjorn Zwakhoven van Kindercentrum De Groeitrap schreef voor ons onderstaand artikel: 

“Hij heeft het al maanden heel moeilijk, vindt geen aansluiting in zijn klas, voelt zich heel eenzaam en geraakt niet meer op school. En kijk wat er hier gebeurt! Hij is zich al twee uur aan het amuseren en ziet er sinds lang weer gelukkig uit!!”

“Onze dochter krijgt te weinig uitdaging op school en wordt daar heel ongelukkig door. Het is heel fijn om te zien dat haar ogen hier glinsteren van plezier. Ze is duidelijk getriggerd en heeft al veel nieuwe spelletjes gespeeld. We hebben dus wel wat cadeautips opgedaan.”

“We krijgen zo vaak te horen dat onze zoon zich niet kan concentreren, dat hij altijd ergens anders zit met zijn gedachten. Zo raar om te zien dat hij tijdens dit spel wel heel de tijd geconcentreerd kan blijven.”

Dit zijn allemaal uitspraken die we van ouders te horen kregen tijdens een georganiseerde spelletjesnamiddag voor cognitief begaafde kinderen. Zo’n namiddag gezellig samen spelletjes spelen, lijkt op het eerste zicht misschien gewoon een leuk tijdverdrijf, maar schijn bedriegt. Wat hier gebeurt, is immers veel meer dan dat.

De magie van spelletjes

Carcassonne, Ticket to Ride en... superpowers?

Waarom zijn spelletjes zo waardevol voor de ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen? Ten eerste versterken ze de executieve functies. Dit zijn de cognitieve vaardigheden die nodig zijn om doelgericht gedrag te vertonen, zoals plannen, organiseren, doorzetten en zelfbeheersing. Spelletjes zoals Carcassonne, Ticket to Ride en zelfs bordspellen zoals Catan of Dixit, helpen kinderen om deze vaardigheden te oefenen en te versterken.

Bij Carcassonne moeten kinderen strategieën bedenken om het best gebruik te maken van hun tegels en hun steden en wegen te bouwen. Dit versterkt hun planningsvaardigheden en probleemoplossend vermogen. Ticket to Ride leert hen om lange-termijn strategieën te bedenken en aan te passen op basis van nieuwe informatie. Zelfs een spel als Catan vereist het maken van handelsstrategieën en risicomanagement.

Deze vaardigheden zijn niet alleen cruciaal voor schoolprestaties, maar ook voor het dagelijks leven en latere carrière.

Cognitieve Uitdaging

Een ander belangrijk voordeel van spelletjes is de cognitieve uitdaging die ze bieden. Cognitief begaafde kinderen hebben vaak behoefte aan meer intellectuele stimulatie dan ze in de reguliere schoolomgeving krijgen. Spelletjes zoals Stratego en schaken dagen hen uit om complexe problemen op te lossen, diep na te denken en creatieve oplossingen te bedenken.

In schaken, bijvoorbeeld, moeten ze meerdere zetten vooruitdenken en de mogelijke reacties van hun tegenstander overwegen. Dit stimuleert kritisch denken en bevordert cognitieve flexibiliteit. Bij Stratego leren ze om informatie te analyseren en strategisch te handelen, wat hun analytische vaardigheden en besluitvormingsvermogen versterkt.

Deze cognitieve uitdaging en de frustraties die hier dan soms mee gepaard gaan, helpt hen verder om een groeimindset te ontwikkelen, een bijkomend en heel waardevol voordeel in hun ontwikkeling.


Vrienden voor het leven

Tenslotte bieden spelletjes nog een ander belangrijk voordeel: de mogelijkheid om ontwikkelingsgelijken te ontmoeten. Cognitief begaafde kinderen voelen zich vaak anders en hebben het niet altijd gemakkelijk om aansluiting te vinden bij leeftijdsgenoten. Door regelmatig samen met andere cognitief begaafde kinderen te spelen, ontdekken ze dat er anderen zijn die op dezelfde manier denken en voelen.

Een potje Splendor of een bordspel kan de perfecte ijsbreker zijn. Het geeft kinderen de kans om op een natuurlijke manier met elkaar in contact te komen en vriendschappen op te bouwen. Ze leren samenwerken, communiceren en samen lachen om hun strategieën - of het gebrek daaraan!


Spelenderwijs Groeien

Spelletjes spelen heeft dus heel wat voordelen. Kinderen krijgen niet alleen de kans om hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen en hun executieve functies te versterken, maar ook om sociale banden te smeden en hun zelfvertrouwen te vergroten. De volgende keer dat je kind vraagt om een spelletje te spelen, zie het dan niet als tijdverspilling. Zie het als een investering in hun toekomst, een manier om hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken.

Dus, pak dat Risk-bord, schud die kaarten en zie hoe je kind groeit - één spelletje tegelijk.



Copyright © 2024 Bjorn Zwakhoven – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x