Jobhoppen, alleen maar voordelen?

Jobhoppen, alleen maar voordelen?

Verander jij ook regelmatig van job en vind je dat lastig?

Heb jij ook het gevoel dat je CV veel te lang wordt?
Krijg je het na twee à drie jaar benauwd op je werk?
Word je erop aangekeken door je omgeving omdat je alwéér van job verandert?

Geen nood! Er zijn heel wat positieve kanten aan jobhoppen!

Mijn partner is een typische jobhopper: een ellenlang CV en nooit langer dan drie jaar op dezelfde functie. Ik weet ondertussen al – lang voor hij het zelf weet – dat hij weer aan een andere uitdaging toe is. Als hij na twee jaar op hetzelfde werk zich weer verliest in uitgaan, lange nachten trekken en meer plezier beleeft aan zaken in zijn vrije tijd dan aan werken zelf, dan vertel ik hem dat het weer tijd wordt om een nieuwe uitdaging te zoeken. Een nieuwe job, een nieuwe werkgever of een nieuwe functie bij hetzelfde bedrijf … het maakt niet uit, als het maar nieuw is.

Mijn man is het typisch voorbeeld van een hoogbegaafde volwassene die uitdaging en autonomie bovenaan zijn lijstje heeft staan wat belangrijkste waarden op het werk betreft. In de top vijf van deze waarden zul je bij hoogbegaafden vooral passie, uitdaging, autonomie, zelfontplooiing en creativiteit vinden. Geen uitdaging hebben in een job betekent dan ook doodgaan in die job en het enige dat erop zit, is op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Dit kan een nieuw project zijn op je huidige werk, een nieuwe baan in een compleet ander domein waar je uiteraard nog heel wat kan bijleren, of een nieuw bedrijf in hetzelfde domein. Ondertussen heeft mijn man het leren aanvaarden dat hij regelmatig van werk verandert, want jobhoppen heeft wel degelijk zijn positieve kanten.

  • Een eerste voordeel – en belangrijkste – is dat je je nooit meer hoeft te vervelen. Een uitdaging is iets dat geheel nieuw is, iets dat complex is, iets dat moeilijk is en dat per definitie buiten je comfortzone ligt. Ken je flow van Csikszentmihaly? Wanneer de uitdaging hoog is en je vaardigheden nog niet op punt staan, is de nieuwe job heel opwindend. Met het opbouwen van nieuwe vaardigheden raak je in de flow. Vervelen is hierbij geen optie. Zodra je het gevoel krijgt dat je controle verwerft over je job en het er ontspannend aan toegaat, wordt het tijd om nieuwe oorden op te zoeken.
  • Een tweede voordeel is dat je heel veel ervaring opdoet. Buiten die comfortzone durven gaan is dé basis om te groeien en jezelf te ontwikkelen. Enkel in die zone leer je continu bij. Je ervaringen stapelen zich op waardoor je ook steeds meer expert wordt, of het nu verdiepend is in hetzelfde domein of verbredend is op verschillende vlakken. Hier kan je gave van hoogbegaafd te zijn alleen maar in je voordeel spreken, want je leert razend snel bij. Durf uitpakken met je expertise!
  • Je netwerk vergroot bij elke nieuwe job. Je leert nieuwe mensen kennen, misschien in compleet nieuwe domeinen. Een voorwaarde is wel dat je met een positieve noot en niet uit onvrede vertrekt uit je vorige job! Zo’n netwerk kan je inroepen als je hulp nodig hebt bij een nieuw project dat zich aanbiedt en ook je nieuwe werkgever kan er alleen maar wel bij varen.
  • Met een groot en divers netwerk ga je op den duur niet meer zélf solliciteren, maar word je gevraagd. Echt! Je hoeft dan ook nooit meer in te zitten met financiële onzekerheid, want werk verzekerd. Steeds weer zullen bedrijven je opbellen voor het opstarten van nieuwe projecten. Je kan zelfzeker en doelbewust gaan kiezen tussen verschillende voorstellen en op je gemak op zoek gaan naar een bedrijf of functie die echt bij je past.
  • En een laatste groot voordeel is dat je heel bedreven wordt in jezelf verkopen. Je weet wat je waard bent, je weet wat je kwaliteiten zijn. Je bent flexibel en kan heel snel inspelen op veranderingen in de maatschappij. Je bent leergierig en wil heel erg graag bijleren. Je bent gemotiveerd en hebt geen schrik om uitdagende, complexe problemen aan te pakken. Allemaal troeven die je echt in de etalage mag zetten!

Dus, laat je niet aanpraten dat je curriculum vitae te lang oogt, ga absoluut niets schrappen ook al zit je al aan vijf pagina’s!

Niets dan voordelen toch?

Zie jij nog andere voordelen van jobhoppen? Geef een reactie hieronder!
Of ben je daarentegen nog niet echt in het reine met het feit dat je steeds weer van job switcht? Of ben je op zoek naar welk soort jobs werkelijk bij je passen, wil je je (verborgen) talenten ontdekken of de waarden die jij belangrijk vindt in een job?
Wij kunnen je helpen in je zoektocht naar een gelukkig professioneel leven. Liesbet Vercamer is naast zaakvoerder/coach van Hoogbloeier ook loopbaancoach bij Loopbaanexpert en is hierin gespecialiseerd in hoogbegaafdheid en stress en burn-out. Zij is de geknipte persoon om je te begeleiden. Neem gerust contact op met haar!

Copyright © 2017 Sabine Sypré, Hoogbloeier cvba, Gent – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur: info@hoogbloeier.be. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.
2019-02-06T16:31:31+01:00

Hoogbloeier cvba

Adm.zetel: Tarbotstraat 23 - 9000 Gent

Phone: coachingsnetwerk: 0032 468 09 66 44