Ongekend hoogbegaafd

Ongekend hoogbegaafd

Hoogbegaafdheid is tegenwoordig een bekend begrip. Maar hoe is het om hoogbegaafd te zijn? De kennis hierover is beperkt tot theoretische studies en tests. Wanneer er van hoogbegaafdheid sprake is, gaat het meestal óver de mensen, kinderen vaak, die hoogbegaafd zijn en hoe met hen om te gaan. Het begrip van binnenuit is nog beperkt.

Ongekend hoogbegaafd bevat portretten van elf volwassenen en twee pubers die vertellen hoe ze omgaan met hoogbegaafdheid en daarin hun weg vinden. Duidelijk wordt hoe een voordeel lastig kan zijn en hoe het, onder welke voorwaarden, voordeliger wordt. De uiteenlopende ervaringen zijn aangevuld met een inleidende beschouwing en een hoofdstuk over consequenties voor het onderwijs.

De auteurs:

Jacqueline Lucas werkt sinds 1994 als schrijver en schrijfcoach in De SchrijfWerkPlaats.
Als schrijver concentreert ze zich op fictie, in de vorm van korte verhalen en sprookjes, en op journalistiek werk, met portretten als specialiteit.
Als schrijfcoach heeft ze jarenlange ervaring met het begeleiden van cursussen en workshops creatief schrijven voor groepen, en coach-trajecten op maat voor individuele schrijvers. Ze kristalliseerde een eigen kijk op leren schrijven.
Jacqueline geeft ook lessen creatief schrijven aan hoogbegaafde kinderen in bijvoorbeeld Leonardo-groepen of Plusklassen.
Gedurende het werken aan Ongekend hoogbegaafd ontstond een aanbod schrijfcoaching voor hoogbegaafde volwassenen.

Recensie:

In plaats van te gaan uitleggen wat hoogbegaafdheid is, laat de auteur je dit zelf ervaren door hoogbegaafde mensen zelf aan het woord te laten. Hier wordt duidelijk dat hoogbegaafden ook maar gewone mensen zijn, weliswaar met bijzondere capaciteiten, maar met dezelfde gevoelens en verlangens als elk ander mens. De hoogbegaafdheid vormt in vele gevallen echter een belemmering voor een gezonde ontwikkeling in een minder begripvolle maatschappij.

Het interessante aan dit boek is dat de portretten chronologisch geordend zijn, startend met de oudste persoon, geboren in ’38 en eindigend met het jongste portret van een hoogbegaafde puber, geboren in ’95. Zo krijg je een mooi beeld van hoe in iets meer dan een halve eeuw tijd met hoogbegaafdheid werd omgegaan, hoe het werd herkend, hoe het onderwijs werd aangepast in Nederland.

Titel:
Ongekend hoogbegaafd
13 portretten

Auteur:
Jacqueline Lucas

Uitgeverij:
Shaker Media, Maastricht, ©2011

ISBN:
978-90-489-0070-1

Bestel uw boek hier!
2019-02-06T16:31:48+01:00

Hoogbloeier cvba

Adm.zetel: Tarbotstraat 23 - 9000 Gent

Phone: coachingsnetwerk: 0032 468 09 66 44