Ik zie het mij nog zo zeggen…

We noteren 2013, ik had een aantal moeilijke jaren achter de rug en was net uit het dal aan het kruipen. Zowel geestelijk als lichamelijk had ik mijn eigen grenzen aardig overschreden. Maar nu was ik klaar voor een nieuwe, betere start dankzij een cursus mindfulness, mijn eerste noodzakelijke stap. Eindelijk was ik in staat om gewoon al eenvoudig gelukkig te zijn met mijn gezinnetje. Mijn oudste vatte de cursus samen in één zin: ‘Papa…, als je kwaad bent, ben je nu minder kwaad.’ Ik was als dusdanig klaar voor een gezond, rustig en gelukkig “nu-jaar”; tenminste, dat dacht ik toch…

In een gezin met vier kinderen is rustig leven hoe dan ook al een hele uitdaging. Maar in dat jaar werden we al snel heel uitgebreid op de proef gesteld. Alles begon dat jaar met een oudercontact (tienminutengesprek, Ned.) op school: onze derde dochter blijft achter in het eerste leerjaar/groep 3. Ze heeft problemen met rekenen, problemen met lezen,… een beetje problemen met alles eigenlijk. Een heel vreemd gevoel overviel ons, want dit oudercontact leek wel over een ander kind te gaan. Het was precies of ze op school dingen afleerde in plaats van bij te leren. Op een paar maanden tijd veranderde onze opgewekte, leergierige kleuter in een lusteloos kind dat zelfs niet meer uit bed wilde komen.

Puur per toeval sprak mijn vrouw Marjolein op een zonnige namiddag over ons probleem met Sabine Sypré, die onze buurvrouw was. Onze kinderen speelden wel al eens samen in het park en ja, dan babbelen buren ook al eens met elkaar, zelfs in de stad. Maar dat ene gesprek, een kwartiertje maar, meer was het vermoedelijk niet, heeft ons hele leven ondersteboven gegooid. Dat ene kwartiertje, was het steentje in de waterpoel dat een tsunami aan nieuwe richtingen in ons leven heeft gegenereerd. Maar voor ik in de vloedgolf van uitdagingen en opportuniteiten van vandaag spring, misschien toch enige chronologie aanhouden… De tijd, weet je wel, ze is relatief maar absoluut noodzakelijk om een verhaal te kunnen volgen.

“Wat, hoogbegaafdheid?! Dat bestaat niet!”

Dus, in het gesprek op straat gaf Sabine aan dat we mogelijks met een andere uitdaging te maken hadden, met name dat ons kind wel eens hoogbegaafd kon zijn. “Wat, hoogbegaafdheid?! Dat bestaat niet!” Ik wou helemaal niet dat mijn kind een label opgeplakt kreeg. We hadden ook totaal geen vermoeden van waar die hoogbegaafdheid dan wel kon komen. Zelf had ik heel hard moeten zwoegen om mijn diploma in de professionele bachelor informatica te kunnen behalen. En mijn vrouw is kleuterjuf, wat overigens een heel nobel beroep is, maar geen van beide hadden we dus een job die enig Einstein-gevoel opwekt. Maar goed, we hadden een probleem, we zaten met de handen in het haar en moesten dus op zijn minst elke optie overwegen.

We gingen bij Sabine op intakegesprek en overliepen de ontwikkeling van onze dochter van bij de geboorte tot nu.
  • Had je de indruk dat ze al in de eerste week naar je keek, maar niemand die dit geloofde?
  • Probeerde ze vanaf de eerste week haar hoofdje al op te lichten als ze op de buik lag?
  • Was ze reeds in de eerste maand geïnteresseerd in wat je deed, en glimlachte ze al?
  • Was ze als peuter heel erg geïnteresseerd in alles wat er gebeurt?
  • Is de afstandsbediening voor je dochter niet veilig?
  • Lijken de leeftijden op puzzels niet te kloppen?
  • Lijkt het boekje van Kind en Gezin (Consultatiebureau in Nederland) altijd te laat te komen?
  • Stelde ze als vierjarige veel vragen over leven en dood, zoals ‘waar is oma nu’, ‘en hoe zit dat dan in die kist’?
  • Vroeg ze al over het zaadje en het eitje?
  • Was ze erg geïnteresseerd in letters en cijfers, en misschien al in lezen?

En zo ging het nog wel even door. Meestal was het antwoord: ja. Maar dat was ook zo voor onze andere kinderen, dus we hadden ons daar nooit vragen bij gesteld… De conclusie was dat hoogbegaafdheid echt wel een reële optie kon zijn.

Coaching bij Hoogbloeier

Vervolgens kregen we aan de hand van het model van talentontwikkeling van Jan Kuipers meer uitleg over wat hoogbegaafdheid nu juist inhoudt. Dat gaf op zich al een eerste verklaring over de leerproblemen waar ons dochter op school tegenaan liep. Ook mindset van Carol Dweck kwam aan bod en we besloten samen dat ons dochter best wat inzicht in mindset kon gebruiken. De mindsettraining bij Sabine sloeg aan en in de klas zagen ze al vlug een evolutie in het leren bij ons dochter. Maar… die hoogbegaafdheid, dat konden ze toch moeilijk geloven op school. Tja, dan volgt een moeilijke keuze die we eigenlijk liever niet maakten, maar we zijn dan toch maar overgegaan op het afnemen van een intelligentietest om enige zekerheid te hebben. De juf viel compleet uit de lucht toen ze het cijfer hoorde, maar ze is wel diezelfde avond heel wat informatie over hoogbegaafdheid gaan opzoeken.

Dankzij de juf en de zorgcoördinator werd alles in dat eerste jaar iets beter. Maar toch bleven we op onze honger zitten, vooral onze kinderen dan, want ondertussen hadden we ook door dat onze andere kinderen ook hoogbegaafd waren. De school wist helaas niet goed hoe je het dan moet aanpakken in de klas, een aantal leerkrachten zaten nog met vooroordelen over deze pientere kinderen en daardoor ging het van kwaad naar erger. Het was de start van een aantal heel moeilijke schooljaren. Na heel wat pogingen om voldoende ondersteuning te voorzien, zagen we niet alleen ons dochter, maar ook onze zoon eraan onderdoor gaan. Daarom beslisten we om in de krokus van 2015 toch van school te veranderen. Wat voor ons een gigantische sprong in het duister was, met heel wat slapeloze nachten om alles opnieuw georganiseerd te krijgen tot gevolg, was dit uiteindelijk de beste beslissing ooit! Al na een paar dagen op hun nieuwe school (’t Biekorfje in Aalbeke) hadden we andere kinderen, opnieuw opgewekt, veel gelukkiger, veel beter in hun vel. We hebben er nog geen dag spijt van gehad.

Springen we nu terug naar vandaag, nog een aantal jaren verder, dan zien we ons allemaal gelukkig hoogbegaafd. Zowel  Marjolein als ik zijn ondertussen in het Kortrijkse actief bij Hoogbloeier, waar we hoogbegaafde kinderen en jongeren begeleiden, plusgroepen geven, scholen ondersteunen en thema-avonden geven. Binnen een paar weken start onze volgende reeks thema avonden rond hoogbegaafdheid. Op deze avonden geven we je stap voor stap kennis over hoogbegaafdheid, van algemene informatie, mindset, opvoeden met positieve discipline, de onderpresteerder en het versnellen, tot hoogbegaafde volwassenen waarmee we eindigen bij de ouders zelf. Want ja, de genen zitten er echt wel voor een stukje tussen!

Hoe kan het lopen, denk ik dan, van een burn-out en een cursus mindfulness naar dit in een kleine vijf jaar. Wat is het fijn te weten wie je bent, om daarna meteen te beseffen dat je eigenlijk niet kan voorspellen wie je kan worden als jij in jezelf gelooft en als er mensen zijn die mee in jou geloven.

En ja… hoogbegaafdheid bestaat wel! En als je er meer over weet, kan het ook heerlijk zijn om het te zijn.

Bij Hoogbloeier vinden we het belangrijk dat je als ouder weet of je kind hoogbegaafd is of niet. We vinden het jammer als ouders de hoogbegaafdheid van hun kinderen gaan negeren uit schrik dat ze niet gelukkig zouden zijn als ze een label opgeplakt krijgen. Wij vinden juist dat het nódig is om het te weten, net om gelukkig te kunnen worden en beter in je vel te zitten. Inzicht krijgen in je eigen hoogbegaafdheid, in de valkuilen die erbij horen, in de mogelijkheden die het biedt, is zo belangrijk om te kunnen functioneren in onze maatschappij. Inzicht in jezelf is een basis om gelukkig te kunnen worden. Je kan niet leren omgaan met anderen als je niet met jezelf overweg kan. Eerst inzicht in jezelf, in je eigen hoogbegaafdheid, dan pas komt inzicht in je omgeving. Dan pas kan je ervoor kiezen je aan te passen of ergens tegenin te gaan, zonder jezelf te verliezen.
Maar dan moet je uiteraard weten wat hoogbegaafdheid juist inhoudt. Heb je als ouder een vermoeden dat je kind hoogbegaafd is, maar weet je niet goed hoe zich dat uit in gedrag, dan kan je bij ons terecht op onze thema-avonden. Er start regelmatig een reeks thema-avonden in verschillende regio’s. Kijk in onze agenda voor meer info en voor de volgende thema-avond.
Copyright © 2018 Rudo Van Overbeke & Marjolein Baes, Hoogbloeier cvba, Gent – Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit artikel mag worden verveelvoudigd, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur: info@hoogbloeier.be. Online delen mag mits vermelding van auteur en link naar dit artikel.

Kortrijk

Wil je de volledige reeks volgen dan geniet je 30€ korting / 6 sessie voor de prijs van 5.

Voor Bekina leden is dit 25€ korting

Thema-avonden - De hele reeks - Kortrijk
27/03/2018
19:30
Lauwsestraat 11, 8511 Aalbeke
Deze activiteit is helaas voorbij

 

Wil je de volledige reeks volgen : 27/3 Hoogbegaafd? Dat zie je zó., 17/4 Durf je wel of faal je niet graag ? , (Mindset), 8/5 Vriendelijk en vastberaden opvoeden (Pos. Discipline), 22/5 Help! Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpresteren !, 5/6 Een jaartje springen en daarmee is de kous af ?, 19/6 Hoogbegaafde volwassenen

 Begeleiders:

Marjolein Baes

Rudo Van Overbeke

Maaike Martens

 

Uren: van 19u30 tot 21u30


Locatie:

     VBS Biekorfje
     Lauwsestraat 11
     8511 Aalbeke


Prijs:

€ 150,-

Prijs leden Bekina:

€125,-

Thema-avonden - De hele reeks - Kortrijk
Plaatsen vrij: 0
Hoeveelheid
Bedrag per persoon
Totaalbedrag
150
150

Gegevens deelnemer:

Op al onze opleidingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Door je online in te schrijven verklaar je deze voorwaarden te hebben gelezen en hiermee akkoord te zijn.

Gelieve het bedrag te voldoen op rekeningnummer van Hoogbloeier cvba (BE83 1030 3700 0215 EUR - NICABEBB) met vermelding van activiteit en naam deelnemer.

Boeken activiteit ...

Leuven

Wil je de volledige reeks volgen dan geniet je 30€ korting / 6 sessie voor de prijs van 5.

Voor Bekina leden is dit 25€ korting

Thema-avonden - De hele reeks - Leuven
01/03/2018
20:00
Aarschotsesteenweg 172, 3111 Wezemaal
Deze activiteit is helaas voorbij

 

Wil je de volledige reeks volgen :  01/03 Hoogbegaafd? Dat zie je zó, 15/03 Te klein om hoogbegaafd te zijn ?, 29/03 Durf je wel of faal je niet graag ? (Mindset), 26/04 Vriendelijk en vastberaden opvoeden (Pos. Discipline), 17/05 Help! Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpresteren !, 31/05 Een jaartje springen en daarmee is de kous af ?

Let op : Hoogbegaafde volwassenen (Niet in Leuven – Enkel in Kortrijk)  is geen deel van deze bundel!

 Uren: van 20u00 tot 22u00


Locatie:

Vrije Basisschool De Rank

Aarschotsesteenweg 172

3111 Wezemaal


Prijs:

€ 150,-

Prijs leden Bekina:

€125,-

Thema-avonden - De hele reeks - Leuven
Plaatsen vrij: 33
Hoeveelheid
Bedrag per persoon
Totaalbedrag
150
150

Gegevens deelnemer:

Op al onze opleidingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Door je online in te schrijven verklaar je deze voorwaarden te hebben gelezen en hiermee akkoord te zijn.

Gelieve het bedrag te voldoen op rekeningnummer van Hoogbloeier cvba (BE83 1030 3700 0215 EUR - NICABEBB) met vermelding van activiteit en naam deelnemer.

Boeken activiteit ...

(opgelet : Thema avond volwassenen gaat niet door in Leuven – er is wel een thema-avond rond kleuters)

Gent

De thema-avonden reeks in  Gentbrugge is reeds begonnen. Je kan echter nog steeds apart inschrijven voor een aantal thema-avonden.

Thema-avond - Vriendelijk en vastberaden! - Gent
20/02/2018
19:30
Leo Tertzweillaan 11, 9050 Gentbrugge
Deze activiteit is helaas voorbij

Leer hoe je hoogbegaafde kind verantwoordelijk te maken via positieve discipline.

Jane Nelsen heeft met haar “positive discipline” een manier van opvoeden omschreven die goed aansluit bij waar hoogbegaafde kinderen nood aan hebben. Met nadruk op respect en oog hebben voor oplossingen schetst ze een heel positieve aanpak van problemen die ruimer is dan enkel de gezinssituatie. Het gaat om een manier van omgaan met kinderen (en mensen in het algemeen) die hen helpt om zich te ontwikkelen tot een verantwoordelijk individu dat fouten kan en mag maken en weet dat het hieruit kan leren.

Aan het eind van deze workshop weet je wat positive discipline is, kan je achterhalen wat de onderliggende reden is van fout gedrag en krijg je een eerste aanzet naar hoe hier dan mee om te gaan.


Begeleider: Maaike Martens

Uren: van 19u30 tot 21u30

Locatie:

Hoogbloeier
Leo Tertzweillaan 11
9050 Gentbrugge

Prijs per persoon: € 30,- (Bekina-leden € 25,-)

Thema-avond - Vriendelijk en vastberaden! - Gent
Plaatsen vrij: 8
Hoeveelheid
Bedrag per persoon
Totaalbedrag
30
30

Gegevens deelnemer:

Op al onze opleidingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Door je online in te schrijven verklaar je deze voorwaarden te hebben gelezen en hiermee akkoord te zijn.

Gelieve het bedrag te voldoen op rekeningnummer van Hoogbloeier cvba (BE83 1030 3700 0215 EUR - NICABEBB) met vermelding van activiteit en naam deelnemer.

Boeken activiteit ...
Thema-avond - Durf je wel of faal je niet graag? - Gent
13/03/2018
19:30
Leo Tertzweillaan 11, 9050 Gentbrugge
Deze activiteit is helaas voorbij

Mindset, of hoe je onderpresteren preventief kan tegengaan.

De manier waarop je denkt over intelligentie beïnvloedt jouw prestaties in een positieve zin (groeimindset: ik durf) of eerder negatieve zin (vaste mindset: ik probeer niet eens). In deze lezing ontdek je hoe je je kind op weg naar een groeimindset kunt helpen, waardoor het leert te durven, waardoor het van falen kan leren, waardoor het leert dat inspanningen leveren erbij hoort. Maar bovenal zul je leren hoe je onderpresteren kan tegengaan!

 

Wil je je kind goed op weg helpen naar een groeimindset en leren hoe je onderpresteren kan vermijden, dan is deze lezing héél interessant voor jou!

 

Begeleider: Sabine Sypré

Uren: van 19u30 tot 21u30

Locatie:

Hoogbloeier
Leo Tertzweillaan 11
9050 Gentbrugge

 

Prijs: € 30,-

Prijs leden Bekina: €25,-

 

Thema-avond - Durf je wel of faal je niet graag? - Gent
Plaatsen vrij: 2
Hoeveelheid
Bedrag per persoon
Totaalbedrag
30
30

Gegevens deelnemer:

Op al onze opleidingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Door je online in te schrijven verklaar je deze voorwaarden te hebben gelezen en hiermee akkoord te zijn.

Gelieve het bedrag te voldoen op rekeningnummer van Hoogbloeier cvba (BE83 1030 3700 0215 EUR - NICABEBB) met vermelding van activiteit en naam deelnemer.

Boeken activiteit ...
Thema-avond - Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpresteren! - Gent
27/03/2018
19:30
Leo Tertzweillaan 11, 9050 Gentbrugge
Deze activiteit is helaas voorbij

‘En als ze gaan onderpresteren, wat doe je er dan aan?’

Wat is nu juist onderpresteren en wat is het niet? Hoe kan je het herkennen bij een hoogbegaafd kind en hoe komt dit kind ertoe om te gaan onderpresteren? En vooral, hoe kun je het voorkomen en/of het proces omkeren?

‘Hij kan toch veel beter, als hij zich nu maar eens zou inspannen...’
'Hoezo, hoogbegaafd? Zij haalt niet eens tienen!’
‘Hoe, een kleuter, die kan toch nog niet onderpresteren? Of wel?’
‘Jouw punten getuigen van een chronische luiheid.’

Veelal kan het probleem dat onderpresteren is worden opgelost door de leerling een ander leerprogramma te laten volgen dat beter bij zijn niveau en manier van denken aansluit. Toch heeft ook de opvoeding in de thuisomgeving een héél grote invloed op het gedrag van de onderpresteerder.

Deze thema-avond geeft je meer inzicht in wat onderpresteren juist is, hoe het zich manifesteert en welke mechanismen er achter schuilen. Het is een zeer complexe problematiek waarbij dikwijls gewezen wordt naar de school en de manier van onderwijzen.
Naast de rol van de school wordt echter de rol van ouders wel eens vergeten: die invloed op het kind en zijn onderpresteren kan héél groot zijn. Deze avond confronteert je niet alleen met je eigen realiteit en je eigen rol, maar geeft je ook praktische handvatten om iets voor je reeds onderpresterende kind te gaan doen of preventief op te treden om het onderpresteren te voorkomen.

Begeleider: Sabine Sypré

Uren: van 19u30 tot 21u30

Locatie:

Hoogbloeier
Leo Tertzweillaan 11
9050 Gentbrugge


Prijs: € 30,-

Prijs leden Bekina: €25,-

 

Thema-avond - Mijn hoogbegaafde kind gaat onderpresteren! - Gent
Plaatsen vrij: 10
Hoeveelheid
Bedrag per persoon
Totaalbedrag
30
30

Gegevens deelnemer:

Op al onze opleidingen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Door je online in te schrijven verklaar je deze voorwaarden te hebben gelezen en hiermee akkoord te zijn.

Gelieve het bedrag te voldoen op rekeningnummer van Hoogbloeier cvba (BE83 1030 3700 0215 EUR - NICABEBB) met vermelding van activiteit en naam deelnemer.

Boeken activiteit ...